Pedodonti

Home » Pedodonti

Acıbadem İstanbul polikliniğimizde pedodonti hizmetimizle çocuklarınıza daha sağlıklı dişler ve daha mutlu gülüşler sağlıyoruz.

Pedodonti yani çocuk diş hekimliği 0 ile 13 yaşları arasındaki çocukların dişlerinin korunmasını, çürük, travma ya da kalıtımsal ve benzeri faktörlerin dişlerde oluşturduğu problemlerin giderilmesini sağlayan bilim dalıdır.

Pedodonti tedavi yöntemleri nelerdir?

Pedodonti tedavi yöntemleri arasında koruyucu uygulamalar, diş bakımı eğitimleri, diş temizliği, yer tutucular, örtücü uygulamalar, flor uygulamaları, çocuklara özgü tedavi biçimleri, çürük ve kırık tedavileri, dişin yerinden oynaması veya çıkmasına ilişkin tedaviler ve diş çekimi tedavileri bulunmaktadır.

İlk diş muayenesi ne zaman olmalıdır?

İlk diş sürmesinden sonra çocuklar diş hekimine götürülmelidir. Daha sonra altı aylık periyodda kontroller sağlanmalıdır. Çocukların klinik muayenesi iki aşamada gerçekleştirilir. İlk adım ağız dışından muayene şeklindedir. Baş-yüz muayesinde bu bölgede boyut, biçim ve oranlar gözlemlenir. İkinci adımda ise ağız içi muayenesi yapılır. Ağız açıkken dişler ve yumuşak dokular incelenir ve dişler kapatıldığındaki durum gözlemlenir.

Çocuklarda ilk diş fırçalama işlemi ne zaman yapılmalıdır?

Ağız bakımı, dişler ağızda ilk göründüğü andan itibaren başlamalıdır. Sabah ve akşam olmak üzere dişlerin temiz bir bezi ıslatılarak temizlenmesi önerilir. Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka süt azı dişlerinin çıkmasıyla başlanmalıdır.

Çocuklarda diş çürümesinde hangi önlemler alınabilir?

Çürük oluşumunu azaltmak ve dişlerin çürüğe karşı direncini arttırmak için bazı önlemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki “fissür örtücü” olarak adlandırılan dişlerin örtülmesi işlemidir. Genelde diş çürükleri dişlerin çiğneyici yüzeyinde bulunan fissür adlı oluklarda başlar. Bahsi geçen malzeme aracılığıyla olukların üstü kapatılır ve o bölgeye bakteri ya da besin artıklarının sızması engellenir. Bu sayede çürük oluşumu da engellenmiş olur. Bu yöntem süt ve kalıcı dişlere uygulanmaktadır. Çürüğü engelleyen başka bir yöntem ise dişlerin çürüğe karşı direncinin arttırılmasıdır. Bu işlem topikal flor uygulamasıyla yapılır. Flourid dişleri kuvvetlendirir ve dişlerin çürüğe karşı direncini arttırır.

Flourid uygulamaları nasıl yapılır?

Fluorid diş yapısını kuvvetlendirmekle birlikte dişlerin çürümesini önleyen bir elementtir. Diş macunlarının içerisinde bulunan fluorid çeşitli besinlerde de bulunmaktadır. Çocuklar çoğunlukla dişlerini fırçalamayı ihmal ettiği için yeteri kadar fluorid almamış olurlar. Bu sebeple “yüzeyel flourid” uygulamaları yapılır. Dişleri çürümeyi meyilli çocuklara uygulanan yüzeyel flourid yönteminde, flourid dişlerin üzerinde depolanarak diş yapıısı kuvvetlendirilir. Bu sayede çürüğe karşı direnç sağlanır.

Fissür örtücü (Diş aşısı) uygulamaları nasıl yapılır?

Dişlerin çiğneyici yüzeyindeki girintili çıkıntılı bölgeler pit ve fissürler olarak isimlendirilir. Bu bölgelerin dar olması sebebiyle yeterli biçimde temizlenemediği için bu kısımlar çürüklerin başlangıcıdır. Fissür örtücü yöntemde bu bölge temizlenir ve buraya fissür dolgu olarak adlandırılan akıcı bir dolgu uygulanır.

Çocuklar için neden Pedodontiste başvurulmalıdır?

Çocuklara uygulanan tedavi yöntemleri yetişkinlerden farklıdır. Pedodontistler çocukların ağız ve diş sistemini iyi bildiğinden bu hekimlere başvurulmalıdır. Pedodontistler yalnızca tedavi konusunda değil, çocuğu tedaviye hazırlama sürecindeki yaklaşımlarıyla da muayene ve tedavi sırasında profesyonel ilerlemektedir.