Horlama Protezi

Home » Horlama Protezi

Uyku, horlama ile gölgelendiği takdirde zaman içerisinde büyük sorunlara yol açmaktadır. Horlama ve dpkuların soluk yolunun tıkanmasıyla oluşan uyku apnesi horlama proteziyle ortadan kaldırılabilir. Horlama protezi uyku sırasında kullanılır. Dişlerin üzerine takılarak alt çeneyi öne çıkarır, dil ve damağın sarkmasıyla tıkanmış olan nefes yolunu açar ve horlamaya engel olur. Horlama protezi alt çeneyi ileri bir pozisyona getirdiği için alt çenesi ufak ve geride olan kişilerde bile horlamayı engeller. Protez yalnızca tedavi süresince kullanılmaktadır. Yalnızca uyku sırasında takılır. Horlama protezi kişiye özel yapıldığından diğer diş protezleri ve dişsizlik halinde kullanılabilmektedir.

Horlama ve uyku apnesi neler yol açar?

Horlama nefes yolunu tıkadığı ve nefes almada güçlük yarattığı için yorgunluk, uyanma problemleri gibi yan etkiler gösterebilir. Bunlara ek olarak konsantrasyon güçlükleri, halsizlik, cinsel isteksizlik gibi etkiler yaratabilir. İleri seviye uyku apnesi olan kişilerde hipertansiyonla kalp büyümesi ve kalp krizi, tamamen tıkanma sonucu uykuda ölüm gibi olumsuz etkiler görülebilir.

Horlama protezinde tedavi süreci nasıldır?

Horlama protezleri uyku sırasında kullanılır. Dişlerin üzerine oturan ve kişiye özgü yapılan horlama protezleri soluk yolunu açmaya yardımcı olduğu için horlamayı engellemektedir. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse tedavi süreci de o kadar kısa olmaktadır.

Horlama ve uyku apnesi hangi durumlarda oluşur?

Yetişkinlerde fazla kiloya bağlı olarak, sıklıkla alkol ve sigara kullanımıyla, yoğun stres sebebiyle, sakinleştirici ya da kas gevşeticilerin kullanımıyla ve genetik eğilime bağlı olarak horlama oluşabilir.

Horlama protezinin faydaları nelerdir?

-Kullanımı kolay ve rahattır.

-İlk kullanımdan itibaren horlamayı azaltır. Ana etkilerin üç dört haftada gözlenerek horlamayı kestiği görülmektedir.

-Ufak bir protez kabına sığar ve kolaylıkla taşınabilir.

-Cerrahi müdahale gerektirmez.

-Başka tedavi yöntemlerine kıyasla daha ekonomiktir.

-Bilimsel araştırmaların çoğu tedavi edici etkisi olduğunu göstermektedir.

Horlama protezine dair merak edilenler

Tedavi ne kadar sürer?

Tedavi süreci hastanın durumuna ve hastalığın şiddetine göre değişmekle birlikte genel olarak dört ile on iki ay arasındadır. Protez yalnızca tedavi süresince kullanılmaktadır.

Protezin kullanımı zor mu?

Protez kullanım açısından oldukça rahattır. Takıp çıkarmak kolaydır.

Protezin herhangi bir yan etkisi var mı?

Hayır. Protezin hiçbir yan etkisi bulunmamaktadır.

Horlama protezi çenede herhangi bir bozulmaya sebep olur mu?

Horlama protezi çenede herhangi bir deformasyona ya da bozulmaya sebep olmaz. Protez çıkarıldıktan sonra eski görünümünüzde olursunuz.

Protezin ömrü ne kadardır?

Sert plastikten yapılan horlama protezleri başına bir şey gelmediği sürece yıllarca kullanılabilir. Dişlerin şeklini değiştirecek bir tedavi görüldüğü takdirde protezin yenisinin yapılması gerekir.

Horlama tedavisi neden önemlidir?

Yaşam kalitesinin yükselmesi, sağlıklı ve rahat bir uyku ve bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltması sebebiyle horlama tedavisi oldukça önemlidir.