Estetik Diş Hekimliği

Home » Estetik Diş Hekimliği

Estetik diş hekimliği yalnızca dişleri değil diş etlerini ve dişlerin kapanışını da güzel bir hale getirir. Gülümsemeyi ve ağız şeklini iyileştirmeye çalışır. Bu sayede dişlerin işlevi de (ısırma şekli ve gücü gibi) iyileştirilmiş olur. Bu alan, hem görünüm hem de işlevsellik açısından dişleri iyi bir duruma getirir. Görünümün güzelleştirilmesi bütünün bir parçasıdır fakat diş hekimliği sadece bunu amaçlamaz. Ağzın doğal işlevine ve sağlığına ulaşması hedeflenir. Diş sağlığı estetik ile birleştiğinde sağlıklı, güçlü ve güzel bir gülümsemeye dönüşmektedir.

Estetik diş uygulamaları niçin yapılır?

Farklı faktörlere bağlı olarak rengi değişmiş, travma ya da çürüklerden dolayı kırılmış, düzensiz görünümde olan dişlerde, diş etinde oluşan renk veya form bozukluklarında ve diş eksiklerinde estetik diş uygulamaları yapılmaktadır.

Estetik diş hekimliğinde hangi tedaviler yapılır?

Adeziv sistemler (bonding): Dişin şekil, renk ve boyut gibi özelliklerinde yapılması gereken değişiklikleri kapsar. Yapıştırma işlemiyle gerçekleştirilen yöntemlerdir. Diş aralarındaki boşlukların doldurulmasında, diş rengi değişimlerinde, kırık dişlerin doldurulmasında ve aşınan dişlerin şekillendirilmesinde kullanılmaktadır.

Kompozit dolgu: Geçmişteki gri dolguların yerini alan kompozit dolgu estetik diş hekimliğinde sıklıkla kullanılmaktadır. Doğal bir görünüm verir. Düzenli bakım sağlandığı takdirde uzun süre kullanılabilir. Bu yöntem, yarım saat ile on saat arasında gerçekleştirilmektedir.

Porselen diş kaplama: Birden çok dişin eksik olması durumunda ya da dişlerin birçok açıdan sağlıksız olduğu durumlarda başarılı sonuçlar verir. Porselen diş kaplamanın birkaç tekniği bulunmaktadır. Metal destekli kaplama, zirkonyum porselen ve lamine porselen olarak çeşitlendirilmiştir. Ön muayene ve ölçümler yapıldıktan sonra seçilen kaplama yöntemi üç dçrt seanslık sürede tamamlanır.

Pembe estetik: Diş eti estetiği olarak da bilinen pembe estetik, diş et kaynaklı estetik sorunların giderilmesi için yapılır. Gülümseme esnasında dudaklar yukarı kalktığında diş etlerinin görünmesi estetik görünümü olumsuz etkiler. İlk olarak diş etlerinin sağlıklı olup olmadığına bakılır. Eğer sağlıksız ise tedavisi yapılır. Daha sonra diş eti uyumlandırılması yapılır. Küçük bir lazer işlemiyle diş eti seviyelendirilmesi yapılır ve ortaya ideal bir gülümseme çıkar.

Dijital gülüş tasarımı

Teknolojinin gelişmesiyle tedaviye başlamadan önceki ve başladıktan sonraki halinizi görebilmeniz mümkündür. Dijital gülüş tasarımı olarak adlandırılan bu yöntem sayesinde hayalini kurduğunuz gülüşe sahip olabilirsiniz.

Gülüş tasarımı hangi problemleri ortadan kaldırır?

Dişlerin sıralamasındaki bozukluklar, diş rengindeki farklılıklar, diş etlerinin şekilsizliği, kırık ve çatlak diş yapıları, yüzeydeki şekil deformasyonları ve uyumsuz diş boyları gibi sorunları ortadan kaldırmaktadır.

Gülümsemeyi etkileyen faktörler nelerdir?

Bu faktörler yaş, cinsiyet, yüz hatları, dudaklar, dişlerin rengi, şekli ve sıralanışı ve diş etleridir.

Estetik diş hekimliğine başvurmadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir?

Hassas tekniklerin ve maliyetli materyallerin kullanılması sebebiyle tedavi maliyeti yüksek olabilir. Çoğunlukla estetik diş hekimliği uygulaması sigortalar tarafından karşılanmamaktadır. Kullanılan materyaller oldukça kaliteli ve dayanıklıdır fakat sonsuza kadar dayanamazlar. Deforme olabilirler bu nedenle tekrarlanması gerebilir.