Endodonti

Home » Endodonti

Diş özü ya da diş pulpası olarak adlandırılan dişin iç tarafındaki damar ve sinir gibi canlı dokuların yanında dişi çevreleyen dokulardaki hastalıkların tanısı ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalına endodonti denir. Dentin tabakasında bulunan pulpa kısmı, dişlerin gelişiminde önemli bir role sahiptir. Dişlerdeki çürüklerin tedavi edilmemesi durumunda çürük pulpaya ulaşır ve iltihap oluşur.

Kanal tedavisiyle beraber anılan endodontide amaç hastanın doğal dişlerini korumaktır. Buna ek olarak, şiddetli ağrı ya da şişlik sorunu yaşayan hastalar için acil tedavi imkanı da sağlanır. Pulpa bölgesinde iltihap oluşumuna sebep olan başka bir faktör de travmalardır. Bir dişin başka bir dişi sıkıştırması ya da dışarıdan gelen bir darbe pulpa iltihabına neden olabilir. Bunlara ek olarak periodontal hastalıklar pulpanın iltihaplanmasına yol açabilir. Diş ağrısı, hassasiyet, çiğneme esnasında ağrı gibi belirtiler gözlenir. Yüzde çeşitli bölgelerde şişlikler meydana gelebilir. Bu şekildeki durumlarda hasta dişini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır. Fakat endodontik tedavilerden biri olan kanal tedavisi ile hasta dişini kaybetmekten kurtulabilir. Bu açıdan endodonti ile kanal tedavisi sıklıkla eş anlamlı olarak kullanılır.

Endodonti niçin önemlidir?

Bakteriler her insanın ağız boşluğunda olur. Alınan çoğu gıdayla birleşen bakteriler ağızdaki asitlerin oluşmasını sağlar. Bu asitler ağızdan uzaklaştırılmadığı takdirde mineye zarar vererek çürük oluşumuna neden olur. Minedeki çürükler tedavi edilmediğinde ise bu çürükler dentin tabakasına geçer. Dentin tabakasındaki çürükler ağrı yapar. Dentin tabakasındaki çürükler bu ağrılara rağmen tedavi edilmezse pulpaya ulaşır. Belirli bir süre sonra pulpada iltihap oluşmasına sebep olur.

Endodonti hangi tedavileri yapar?

Endodonti anabilim dalı kök kanalı tedavisi, endodontik cerrahi uygulamalar, pulpa tedavisi, pulpa kaynaklı ağız ya da yüz ağrısının tanısı ve tedavisi, endodontik başarısızlık neticesinde kök kanalı tedavisinin tekrarı, endodontik tedavi gören dişlerde beyazlatma, dental travmaya uğrayan dişlerin tedavisi, kök kanalı boşluğuna post yerleştirilmesi, başka tedavilere (protetik, periodontal ve ortodontik) destek olarak endodontik tedaviler gerçekleştirmektedir.

Tedavi yönteminin süreci nasıldır?

Radyolografi alınarak sorunlu diş tespit edilir. Diş canlıysa anestezi yapılır. Dişin mine ve dentin tabakalarındaki çürükler temizlenir. Pulpaya ulaşılacak boşluk oluşturulur. Dişe rubber dam takılır ve izole edilir. Elektronik aletlerle çalışma uzunluğu tespit edilir ve radyografiyle teyitlenir. Döner alet sistemleriyle kök kanalındaki enfekte dentin tabakaları ile mikroorganizmalar yok edilir. Kanal tedavisinin başında diş canlı değilse kök kanalına konulan bir kanal antiseptiğiyle belli bir süre beklenir ve bir sonraki evrede kök kanları doldurulur.

Tedavinin başarı oranı nedir?

Kök kanalı tedavisinin ardından dişin çevre dokularla ilişkisi kesilir. Böylece çevre dokularda meydana gelen hasar onarılır ve enfeksiyon birdaha oluşmaz. Kanal tedavisi lokal anesteziyle yapılır ve ağrı hissedilmez. Kanal tedavisinin ardından dişte minimum düzeyde bir ağrı oluşabilir. Bu ağrı kısa bir süre sonra ortadan kaybolacaktır. Bir süre diş korunmalıdır. Doğru tedavi yöntemi uygulandığı takdirde başarı oranı %90’dır.