Kalıcı dişlerin çıkmasıyla dişlerde sıkışıklık, ayrıklık, çarpıklık ve çene problemleri görülebilir. Bu problemler için uygulanan tedavi diş teli tedavisidir. Bu yöntem ile dişlerin sıralamasının düzgün olması sağlarken ağız ve diş sağlığını da olumlu etkilemektedir. Tedavinin başarısı için tedavi uygulandıktan önce ve sonra yapılması gerekenleri bilmek, bunları uygulamak oldukça önemlidir.
Doğru tedavi planı oluşturulmalıdır
Kalıcı dişlerin çıkması bazı kişilerde dişte ve çenede problemler yaratabilir. Böyle durumlarda diş teli tedavisinin mümkün olduğunca erken uygulanması gerekir. Dişlerde ayrıklık, çarpıklık ya da sıkışıklık varsa en kısa sürede diş hekimliğine başvurulmalıdır. Dişlerinizi muayene eden hekim konuyla ilgili gerekli bilgilendirmeye yaparak en doğru tedavi planını oluşturur.
Gerektiğinde diş çekimi yapılabilir
Muayeneye gidildiğinde ilk önce ağız, yüz ve dişlerin fotoğrafı çekilir ve dosyalanır. Bu sırada ağız içi hijyeni de yapılır. Hastanın konuya ilişkin kaydı oluşturulur. Bazı tedavilerde diş çekimine gerek duyulmazken kimileri için diş çekiminin yapılması gerekir. Muayene sonrası tel ve braket seçimi yapılmaktadır. Diş teli takılmadan önce diş taşları ve varsa dolgular temizlenir.
Diş teli tahmin edilenden daha uzun süre kalabilir
Diş teli tedavilerinin sonuçlanması sekiz ay ile otuz ay arasında değişiklik göstermektedir. Tedavi sonuçlanana dek düzenli olarak diş hekimi muayenesine gidilmelidir. Bu süreçte ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Ayrıca beslenme konusunda da dikkat edilmesi gerekir.
Diş teli takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Tedavide uygulanan apareylerin takıp çıkarılabilen türde ise gece ve gündüz düzenli olarak takılması gerekir. Bu tür apareylerin bakımı oldukça önemlidir. Tıpkı dişleri fırçalar gibi her yemekten sonra diş fırçası ve diş macunu ile bu apareyler temizlenmelidir. Eğer tedavide uygulanan apareyler sabit ise (braket) yine aynı şekilde her yemek sonrası dişler fırçalanmalıdır. Yeterlik temizlik sağlanmazsa braketlerin etrafında beyaz lekeler oluşabilir.
Asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Asitli içecekler hem diş tellerine zarar verir hem de dişlerde çürük oluşumunu arttırır.
Çok şekerli, yapışkan gıdalar tüketilmemelidir. Bu tür besinler braketlerin arasında kalabilir ve iyi temizlenemeyebilir. Bu da çürük oluşumuna yol açacaktır.
Sert gıdaların tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Isırma eylemi yerine küçük parçalarak bölünerek tüketilmelidir. Yeme sırasında arka dişler kullanılmalıdır. Kabuklu kuruyemişlerin dişler yardımıyla kırılarak tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Eğer tüketilmek istenirse bütün halinde değil dövülerek küçük parçalara ayrıldıktan sonra yenmelidir.
Tüm besinler yumuşak bir biçimde, ufak lokmalarla, sağ ve sol bölge eşit kullanılarak tüketilmelidir.
Dişler uygun fırça ve macun yardımıyla fırçalanmalı ve gereken durumda diş ipi kullanılmalıdır.
Braketler uygulandığı ilk günlerde dişlerde hassasiyet, ağrı ya da yanak içindeki ufak aftlara neden olabilir. Bu şikayetler en fazla on gün içinde kaybolur. Eğer hekimin verdiği bir ilaç varsa bu süreçte kullanılabilir.
Tedavi süresince eğer lastik kullanımı hekiminiz tarafından önerildiyse, lastikler ortodontistlerin belirttiği şekilde kullanılmalıdır.
Pekiştirme tedavisini aksatılmamalı ve uygulanan aygıt korunmalıdır.