Diş Protezleri
Bozulan doğal diş yapısının düzeltilmesi ya da dişlerin yerinin tamamlanması amacıyla yapılan yapay dişlerdir. Diş protezleri, dokuların sağlıklı olması, estetik görünmesi ve rahatlığının korunması için yapılır. Çiğneme bozukluğu veya yüz estetiğinin bozulması gibi nedenlerle yapılan diş protezi tedavisi tüm bu sorunlar için çözüm niteliğindedir.
Diş protezi çeşitleri nelerdir?
-Hareketli protezler (tam veya bölümlü)
-Sabit protezler (metal destekli ya da metalsiz porselen kaplamalar)
-İmplant üzeri sabit veya hareketli protezler.
-Estetik (kozmetik) uygulamalar
-Çekim sonrası hemen takılan protezler (immediat)
-Ağızdaki doğal diş kökleri üstüne yapılan protezler (overdenture)
-Çene ve yüzdeki sert ya da yumuşak doku kayıplarında yapılan protezler (maksillofasiyal)
-Diş sıkma, gıcırdatma ve çene eklemi rahatsızlıklarını gidermek için yapılan tedavi ve apareyler
Diş protezleri hangi durumlarda uygulanır?
Protezler hastanın ağzında kalan doğal dişlerin yer değiştirmesini engeller. Doğal dişlerin kaybedilmesi durumunda, eksik dişlerin yanında ve karşı çenede yer alan dişler yatarak oluşan boşluğa doğru yönelir. Bu dişlerin doğal görünümü bozulduğu için temizlenmesi zorlaşır. Aynı zamanda çiğneme esnasında daha fazla yük hissedilmeye başlar. Bu durum dişlerin çürümesine, diş eti problemlerine ve diş kayıplarına sebep olmaktadır.
Eksik olan dişlerin yerine yapılan protezler çiğnemeyi kolaylaştırır. Dişleri eksik olan kişiler ağızlarının tek bir tarafını kullandığı için zamanla bu tarafta diş eti sorunları görülür. Öte yandan besinler başarılı bir şekilde öğütülemediği için bu durum sindirim problemlerine yol açmaktadır. Konuşma eylemi açısından diş pozisyonları oldukça önemlidir. Protezle onarılmış olan eksik dişler konuşmanın düzelmesini sağlar. Öte yandan dişlerin eksik olması yüz estetiği açısından da problemlidir. Dişler dudak ve yanakları desteklediği için görünümü etkilemektedir. Eksik dişler protez ile tamamlanması yüzün estetik görünümü için de oldukça önemlidir.
Diş protezleri nasıl uygulanır?
Diş protezlerinin uygulanması kişinin ağız yapısına, yaşına ve beklentilere göre değişiklik gösterebilir. Tüm bu hususlar göz önünde bulundurularak hastaya uygun protez işlemi yapılır.
Hareketli protezler: Hasta tarafından kolaylıkla takıp çıkarılabilen protez çeşididir. Bu protezler ağızda kalan dişlerin yanında dişleri çevreleyen dokulardan destek alır. Protez üzerine gelen çiğneme yükü ile ağızda bulunan yumuşak dokulara gömülür diğer bir deyişle hareket eder. Bu tip protezler eksik birkaç diş için kullanılırken tüm dişlerin eksik olması halinde de uygulanabilmektedir. Doğal dişlerden ve yumuşak dokudan destek alarak yapılan protezlere “hareketli bölümlü protez”, tüm dişleri eksik olması halinde diş etlerinden ve damaktan destek alarak işlevini sürdüren protezlere ise “tam protez” denir. Hareketli protez çeşitleri damak protez, implant destekli tam protez, parsel protez, asetalli uygulama ve hassas protezdir.
Sabit protezler: Diş eksikliklerinde en çok tercih edilen protez çeşididir. Bu uygulamada bazı dişlerin proteze destek sağlamak için küçültülmesi gerekir. Sabit protezler de tıpkı diğer tüm protez türleri gibi hastanın gereksinimine ve beklentilerine göre çeşitlenmektedir. Sabit protez çeşitleri kuron kaplama, köprü, metal alt yapılı porselen protez, full metal, zirkonyum alt yapılı porselen protez ve güçlendirilmiş porselen olarak sıralanmaktadır.