Diş Gıcırdatma
Diş gıcırdatma tedavisi için sizleri Acıbadem İstanbul polikliniğimize bekliyoruz.
Diş gıcırdatma yani diğer adıyla bruksizm, kişinin uyku esnasında dişlerini sıkma, gıcırdatma ve çeneyi kenetleme olarak bilinir. Diş gıcırdatma istem dışı olarak gerçekleşir, ağızda sert ve yumuşak dokularda değişikliklere neden olur. Sıklıkla görülen bu rahatsızlık yaş farketmeksizin her yaşta görülebilir. Kişiler genellikle bu alışkanlığın farkında değildirler.
Diş gıcırdatmanın bulguları nelerdir?
-Çiğneyici yüzeyde aşınmışlık, düzleşmişlik ya da yontulmul diş uçları veya diş minesi oluşumu görülür. Dişlerin sürtünmesiyle oluşan aşınma bütün dişleri kapsayabilir ya da yalnızca ön dişlerde belirgin bir haldedir.
-Diş ve dolgularda kırılma olur. Diş gıcırdatma sonrası ön dişlerin köşelerinde kırılmalar, arka dişlerin çiğneyici yüzey çıkıntılarında çatlaklar oluşmaktadır. Zaman içerisinde çatlaklar büyür ve yüzeyde madde kaybı oluşur.
-Dişlerde hassasiyet ve aşırı duyarlılık olur. Genel olarak soğuğa karşı hassasiyet oluşmaktadır.
-Diş etlerinin çekilmesi ve beraberinde diş etlerine yakın bölgelerde aşınmalar olur.
-Dişlerde sallanma ve aralanma oluşur. Uzun zaman devam eden diş sıkma sonrası dişleri saran kemiğin dişe desteği azalmaktadır. Buna karşın dişlerin kök bölümünde kemik çıkıntıları gelişebilir.
-Yanaklarda çizgiler oluşur. Dişlerin kapanma hizasında yanağın iç bölümünde çizgiler ya da kabarık biçimdeki fibröz oluşumları ortaya çıkmaktadır. Bu da yanak ısırma eylemine sebep olabilmektedir.
-Baş ağrısı görülür. Özellikle sabahları hissedilen baş ağrılarının yanında sıkma eylemine bağlı olarak kas ağrıları da görülebilmektedir.
-Çene ekleminde ağrı hissedilir. Çene eklemine yüklenmeden kaynaklı eklemde ağrı ve kenetlenme olabilir.
-Kronik yüz ağrısı oluşur.
-Çene kaslarının kasılması ile bağlantılı olarak kulak ağrısı hissedilir.
-Kaslar sertleşir.
-Çeneyi açıp kapatırken çene kilitlenmeleri görülür.
-Uyku sırasında gıcırtı sesi duyulur.
Diş gıcırdatmanın sebepleri nelerdir?
Diş gıcırdatmanın sebepleri genel olarak sistemik faktörler, lokal faktörler ve psikolojik faktörler olarak sınıflandırılır. Sistemik faktörler; intestinal parazitler, yetersiz beslenme, alerji, endokrin hastalıkları, sinir sistemi bozuklukları, genetik etkenler, parkinson hastalığı komplikasyonu ve yaygın olmasa da psikiyatrik ilaçların yan etkileri olarak sıralanır. Lokal faktörler; ağıza giren yabancı cisimler, bozulmuş kapanma ve dental tedaviler şeklindedir. Psikolojik faktörler ise anksiyete, stres, baskılanan öfke, agresif ve hiperaktif kişilik biçimi şeklinde sıralanmaktadır.
Diş gıcırdatma tedavisi nasıl yapılır?
Bu tedavide dişlerde ve çene ekleminde oluşabilecek olan zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Diş hekimi tarafından “gece plağı koruyucusu” adı verilen araç, uyku sırasında dişlerin temasını engellemek için alt ve üst çene arasına yerleştirilir. Tedavi için kullanılan en önemli araç olan gece plağı koruyucusu yalnız başına yeterli olmayabilir. Diş gıcırdatma tedavisindeki diğer hatta daha önemli yöntem çene kaslarını yöneten sinirlere entegre edilen bir cihaz yardımıyla yapılmaktadır. Bu cihaz hastanın çenesine yerleştirilir ve hastanın gece kaç defa çenesini sıktığının tespit edilmesini sağlar. Bu şekilde tanı koyulur ve problemin şiddeti saptanır.